Ergonomický nosič a klokanka: Ktorá je lepšia voľba pre vaše dieťa?

Pri výbere vhodného spôsobu nosenia vášho dieťaťa je dôležité zvážiť jeho pohodlie, bezpečnosť a vývoj. Existuje mnoho možností, dôležité je však rozhodnúť sa pre správne - zdravé nosenie, ktoré je pre dieťa ergonomické. Takéto nosenie je možné docieliť len používaním správnej nosiacej pomôcky, ktorou môže byť len ergonomický nosič, prípadne šatka na nosenie detí.

Ergonomický nosič Moyo - Poľana 

Na druhej strane je veľmi bežné, že v detských predajniach sa stretnete s pomenovaním ergonomický nosič aj pri tzv. klokankách, ktoré ale so zdravým nosením nemajú nič spoločné.

Aké sú teda rozdiely medzi nosením v ergonomickom nosiči a klokanke?

 

Ergonomický nosič vs. klokanka

 

Ergonomické nosiče sú navrhnuté tak, aby poskytovali podporu a pohodlie pre dieťa aj pre rodiča. Vždy sú vo viacerých svojich častiach nastaviteľné tak, aby sa dokonale prispôsobili telu nosiaceho a boli pre neho komfortné. Najdôležitejšie však je, že ergonomické nosiče umožňujú dieťa správne ergonomicky uložiť do chrbtovej opierky. Táto chrbtová opierka sa prispôsobí anatómii dieťaťa, ktoré je v nosiči podsadené a nožičky spredu tvoria pomyselné písmeno M , čím sa minimalizuje riziko vývojových problémov, ako je dysplázia bedrového kĺbu. Znamená to, že kolienka dieťaťa sú vyššie ako ich zadok.

Chrbtová opierka musí byť mäkká, aby v nej chrbátik dieťaťa bol zaguľatený do tvaru písmena C. Pri starších deťoch, ktoré už samostatne sedia je ich chrbtica dostatočne vyvinutá a pokiaľ v nosiči práve nespia, ich chrbátik môže byť rovný, nie zaguľatený.

Ergonomická poloha je pre dieťa úplne prirodzená, je fyziologická, nezaťažuje jeho kĺby ani chrbticu. Túto polohu bábätká zaujali už v maternici a ergonomické nosenie túto polohu simuluje aj po narodení.

 

Ergonomický nosič Moyo UNI

 

Na druhej strane máme klokanky, ktoré sú po vizuálnej stránke veľmi podobné nosičom, avšak po zdravotnej stránke neponúkajú dieťaťu nič prospešné. Chrbtovú opierku majú väčšinou tvrdú, a tým pádom sa chrbtica dieťatka prispôsobuje tvaru tejto opierky namiesto toho, aby mu umožnila zaujať svoju prirodzenú polohu. Dieťatko v opierke nie je podsadené ale sedí, respektíve visí za rozkrok na úzkom páse látky. Jeho nohy visia čím trpia kĺby aj chrbtica. Hlavička dieťatka nemá žiadnu oporu, čo môže mať za následok poškodenie krčnej chrbtice.

Klokanky umožňujú nosenie dieťaťa smerom dopredu, čo sa môže rodičom zdať ako skvelé, opak je však pravdou. Malé bábätka nemajú dostatočne vyvinutú nervovú sústavu na vnímanie a spracovávanie vonkajších vnemov a rýchlo sa meniaceho vonkajšieho okolia. Veľmi často bývajú prestimulované, čo vedie k ich nespokojnosti a problémom so spánkom.

Naopak ergonomické nosiče umožňujú nosenie dieťaťa len smerom k nosiacej osobe, kedy sa dieťa cíti bezpečne, môže sa kedykoľvek "schovať" pred rušiacimi elementami, prípadne sa nadojčiť alebo si pospať. Zároveň si rodič môže byť istý, že svojmu dieťaťu zdravotne aj psychicky prospieva. 

Ergonomický nosič Moyo - Nosenie na chrbte 

Keď sú deti staršie, zvedavejšie a rodičom sa zdá, že sa v nosiči vykrúcajú aby videli na okolitý svet, ideálnym riešením je nosenie dieťatka na chrbte. Každý ergonomický nosič umožňuje nosenie na chrbte, pričom sú zachované všetky zdravotné princípy ergonomického nosenia.

V prípade, že si neviete rady s výberom správneho nosiča alebo s jeho nastavením, neváhajte nás kontaktovať, prípadne kontaktujte poradkyňu nosenia vo vašom okolí.