Rovné verzus krížiace popruhy na ergonomickom nosiči

Od kedy sme so značkou ergonomických nosičov Moyo vyšli na trh, ponúkame našim zákazníkom na výber z dvoch typov ramenných popruhov. Často sa nás mamičky pýtajú, ktorý typ je lepší, pohodlnejší, alebo ktoré popruhy im odporúčame. Jednoznačná odpoveď neexistuje.
 
Tak ako je každý z nás individuálny a preferuje v každom smere niečo iné, tak aj typ ramenných popruhov nemusí byť rovnako pohodlný pre všetkých. Ideálne je si nosič pred kúpou vyskúšať.
 
V tomto článku vám priblížime rozdiely medzi jednotlivými typmi ramenných popruhov a trochu vám tým uľahčíme rozhodovanie, ktorý nosič si vybrať.
 
 

Nosič Moyo Classa

Je typ nosiča, ktorý sa vyznačuje klasickými rovnými ramennými popruhmi, ktoré sa na chrbte nekrížia, ale vedú pozdĺž chrbta a spájajú sa v strede chrbta hrudnou sponou. Ich tvar je mierne zaoblený a tým lepšie kopírujú ramená nosiacej osoby. Sú teda prispôsobivejšie ako úplne rovné popruhy bez tvarovania (ako má napríklad manduca, ergobaby...) Zahnutie ramenných popruhov prispieva hlavne k väčšej pohodlnosti pri nosení a lepšiemu rozloženiu váhy dieťatka, už spomínaným lepším prispôsobením tvaru ramien. Hrudná spona slúži na zapnutie ramenných popruhov, aby z ramien neskĺzavali. Popruh s hrudnou sponou by mal byť zapnutý vo výške približne medzi lopatkami – jeho poloha sa dá pozdĺž ramenných popruhov posúvať podľa potreby.
 
Regulácia dĺžky popruhov sa nachádza na oboch koncoch ramenných popruhov, preto je ich dĺžku možné pohodlne nastaviť, jednak na všetkých rôzne vysokých nosiacich a aj jednoducho prispôsobovať ich dĺžku počas nosenia, napr. kvôli dojčeniu v nosiči.
 
Najväčšou výhodou takýchto rovno sa zapínajúcich ramenných popruhov je rýchla a jednoduchá manipulácia pri vkladaní dieťatka do nosiča a takisto jeho vyklápaní z nosiča.
 

Z praktického hľadiska je takýto nosič určite tá najlepšia voľba na nosenie a manipuláciu s ním zvládne určite úplne každý bez problémov. Okrem toho nosič Classa umožňuje rovnako komfortné nosenie aj na chrbte, preto ak plánujete nosiť svoje dieťatko na chrbte často, odporúčame ergonomický nosič s rovno sa zapínajúcimi ramennými popruhmi.

 

 

Nosič Moyo Cross

Je typ nosiča, ktorý sa vyznačuje ramennými popruhmi, ktoré sa zapínajú do kríža. Takéto popruhy sú len jemne polstrované, širšie ako klasické a dokonale sa prispôsobia siluete nosiaceho. Ich širšia plocha a prekríženie na chrbte spôsobia skvelé rozloženie váhy dieťatka, popruhy nikde neodstávajú a nerobia efekt širokých ramien, teda ani pod bundou nijako nezavadzajú.
 
Regulácia dĺžky popruhov sa na nových nosičoch Moyo nachádza na oboch koncoch popruhov, preto je ich dĺžku taktiež pohodlne nastaviť ako pri klasických popruhoch, čiže aj nastavovanie dĺžky popruhov pri dojčení je po novom jednoduchšie pridaním regulácie dĺžky pri opierke. Nosenie s prekríženými popruhmi pocitovo pripomína nosenie v šatke, alebo vo viazacích nosičoch typu mei tai, avšak popruhy sa jednoducho zapnú do praciek a neviažu sa.
 
Cross popruhy odporúčame najmä vtedy, keď plánujete nosiť hlavne vpredu, načo je nosič s krížiacimi sa popruhmi aj primárne určený. Na chrbte je nosenie taktiež možné, avšak na časté nosenie na chrbte odporúčame určite viac klasické popruhy. Samozrejme, na chvíľkové poponášanie na chrbte poslúži aj Cross verzia, k čomu určite prispelo aj pridanie regulácie dĺžky pri opierke, a tým možnosť lepšieho skrátenia popruhov.
 
Za posledné roky, kedy si všímame, komu ako sadnú Moyo nosiče, sme dospeli k jednoznačnému odporúčaniu Cross popruhov pre mamičky s úzkymi ramenami a útle postavy, kde ramenné popruhy, prispôsobené na krížiace nosenie dokonale sadnú a neskĺzavajú z úzkych ramien.
 
 
 
Veríme, že vám náš článok o typoch ramenných popruhov na Moyo nosičoch pomôže pri rozhodovaní sa, ktorý nosič je pre vás ten vhodný. Stále však platí, že vyskúšanie pred kúpou je ten najlepší spôsob, ako si vybrať dokonalý nosič pre Vás.