Nebojte sa nosiť!

Premýšľate nad nosením, ale nie ste celkom rozhodnutí? Alebo rozhodnutí ste, ale máte predsa len nejaké obavy? Alebo Vám len dobre padne zhrnutie všetkého pozitívneho, čo nosenie prináša? Skúsme si to teda stručne napísať :)
 
 
Nosič Moyo Delta Cinnamon Nosič Moyo Delta Antracit
 
 

Praktické výhody nosenia

Veľa rodičov volí nosenie najmä ako praktický spôsob starostlivosti o bábätko. Výhod má naozaj veľa, vymenujeme niektoré: Nosenie umožňuje mať hneď bábätko pri sebe a okamžite vnímať jeho rozpoloženie a potreby. Zároveň nám uvoľňuje ruky na rôzne potrebné činnosti a práce, ktoré sa nedajú vždy robiť s bábätkom na rukách. Keď bábätko podrastie a začne byť živšie, nosenie Vám umožní v prípade potreby zabezpečiť jeho bezpečnosť alebo ochrániť domácnosť od nezamýšľanej škody. Z výšky Vášho chrbta sa bábätko zároveň prirodzeným pozorovaním učí o najrôznejších činnostiach v domácnosti a môže sa na nich podieľať. Nosenie je aj efektívny spôsob upokojenia rozrušeného dieťaťa.
Je neoceniteľné vtedy, keď je bábätko choré, bolí ho bruško alebo mu napríklad idú zúbky. Mamičky, ktoré majú viacero malých detí, nosenie často oceňujú ešte viac, alebo sa preň práve preto rozhodnú. Pre oteckov a iných členov rodiny je nosenie nástrojom, ktorý môžu využiť, aby sa podieľali na starostlivosti o bábätko a vytvárali si s ním vzťah.
 
Vonku je nosenie praktické, pretože sa dostanete ľahko všade, aj tam, kde je kočík nešikovný. Nosič na nosenie dieťaťa sa mimoriadne hodí aj na výletoch s deťmi od bábätka až po predškoláka. V nosiči a šatke sa dá pohodlne a diskrétne dojčiť, kedykoľvek to bábätko potrebuje. Nosenie a prechádzanie sa je prirodzený a jednoduchý spôsob uspávania bábätiek, na ktorý sa netreba nijak špeciálne sústrediť. Pri nosení je tiež jednoduché zabezpečiť bábätku tepelný komfort bez potreby obliekania mnohých vrstiev oblečenia. Pri výbere vhodnej šatky, nosiča a dokonca aj mikiny na nosenie dieťaťa je nosenie príjemné aj v horúcom lete či v chladnejšom počasí. V daždi sa ľahko schováte pod jeden dáždnik. Nosenie a kočíkovanie môžete kombinovať podľa toho, ako to Vám a bábätku vyhovuje. Najmä ženy ocenia, že nosiče a šatky môžu byť nielen veľmi praktické, ale aj elegantné a vďaka širokej ponuke typov, farieb a vzorov na trhu si vždy možno vybrať také, ktoré presne sedia k Vášmu štýlu.
 

Prekonať obavy?

Možno ste naklonení noseniu, ale predsa len máte obavy, či je skutočne vhodné a neškodné, alebo či nie je jednoducho príliš neobvyklé. Je pravda, že sme viac zvyknutí na obraz dieťaťa v kočíku či postieľke, než v nosiči či šatke na tele rodiča. Je to ale otázka kultúry a zvyklostí, pretože nie vždy a všade to takto bolo. Na svete je mnoho oblastí, kde je nosenie úplne bežná vec, a bolo bežné po dlhé stáročia aj u nás. Teraz ho znova objavujeme so všetkými jeho výhodami. Rozširuje sa čoraz viac a vznikajú aj komunity nosiacich rodičov, ktorí si poskytujú podporu. Ak s nosením raz začnete, jeho čaro si Vás získa a postupne Vás opustia aj prípadné pochybnosti, ktoré môžete spočiatku mať. 
 

Prínosy nosenia pre dieťa aj nosiaceho

Pre bábätká je od narodenia nosenie úplne prirodzené, očakávajú ho a sú naň dokonale prispôsobené. Nosenie im napĺňa potrebu kontaktu s rodičom, ktorá je pre ne úplne základná. Čím viac fyzického kontaktu s mamičkou bábätko má, tým lepšie sa mu darí po všetkých stránkach. V šatke či nosiči môžete ľahko zabezpečiť aj intenzívny kontakt koža na kožu, ktorý má najviac prínosov a potrebujú ho najmä najmenšie bábätká. Fyzický kontakt reguluje telesné funkcie, je nevyhnutný pre hladký priebeh dojčenia, uľahčuje spánok a upokojuje. Dáva zároveň bábätku životne dôležitý pocit bezpečia a blízkosti rodiča, ktorý reaguje na jeho potreby. Je zásadný pri vytváraní citovej väzby medzi bábätkom a rodičom, ktorá má ďalekosiahly dopad na psychiku dokonca aj v dospelosti. Deti s bezpečnou citovou väzbou sú odvážnejšie, pustia sa ľahšie do sveta a sú v ňom úspešnejšie vo vzťahoch aj v škole a práci. Až takto ďaleko môže siahať prínos nosenia. Predstava, že nosené deti sú na mame viac závislé, je mýtus. Ukazujú to skúsenosti mnohých nosiacich rodičov. Či začnete nosiť hneď od narodenia, alebo niekedy neskôr, vždy má nosenie veľa výhod. Ak si ale bábätko navyklo na to, že nebolo s mamou v takom tesnom kontakte, môže si potrebovať chvíľu na nosenie zvykať.
 
 

Prínos nosenia je obojstranný

Z blízkosti s bábätkom rovnako profituje aj rodič. Mame pomáha nosenie naladiť sa na dieťa, vytvoriť si k nemu vzťah, prekonať prípadné ťažkosti, ktoré mohli sprevádzať jeho príchod na svet. Nosenie a kontakt upokojujú rodiča rovnako, ako to robia pre bábätko. Netreba sa pri tom vôbec sústrediť. Funguje to vlastne automaticky.
 
Ak sa používajú pomôcky na nosenie správne, nosenie pre rodiča nie je záťažou, naopak môže blahodárne pôsobiť na jeho držanie tela, fyzickú kondíciu, dokonca pomáhať napríklad pri bolestiach chrbta. Bábätko v šatke či nosiči taktiež neustále jemne cvičí svaly, prispôsobuje sa nosiacemu, učí sa udržovať rovnováhu a je z rôznych strán stimulované. Môže si ale aj oddýchnuť a ukryť sa v náručí rodiča pred prebytočnými podnetmi, keď je unavené. Nosenie má na jeho vývin pozitívny vplyv. Ak dodržíte niekoľko jednoduchých zásad, ako bezpečne používať šatku či nosič, môžete si byť istí, že nosenie bábätku všestranne pomáha.