Nosenie detí z pohľadu odborníka. Fyziomama

Často nám rodičia kladú otázky, či je nosenie detí vhodné, či im neškodí a často pochybujú o jeho prospešnosti. Obávajú sa, či nosením svojmu bábätku neublížia Tieto pochybnosti a tlak okolia ich veľa krát od nosenia úplne odradí, prípadne si z množstva na trhu ponúkaných nosiacich pomôcok nevyberú správne.

Oslovili sme preto odborníčku - Editku Vlkovičovú, známu pod menom Fyziomama. Editka je vyštudovaná fyzioterapeutka, ktorá sa pohybuje v oblasti detskej rehabilitácie a odborne sa venuje psychomotorickému vývoju detí. Je známa tým, že sa vzdeláva a obohacuje svoje odborné vedomosti aj v oblasti nosenia detí, nakoľko je sama milujúcou mamou, ktorá nosí svojho synčeka.

Položili sme jej zopár otázok, na ktoré najčastejšie hľadáte odpovede, pokiaľ sa zaujímate o nosenie a jeho prínosy po psychomotorickej stránke. Veríme, že vám naše zhrnutie uľahčí rozhodovanie a vyvráti aj posledné pochybnosti :)

 
Nosiče na nosenie detí Moyo  

1. Od akého veku je možné a vhodné nosiť bábätko a dokedy?  

Dieťatko je fyziologicky pripravené na nosenie ihneď po narodení. Jeho očakávaná poloha je na matkinom tele. Jeho vrodené reflexy, ktoré sú viditeľné už po narodení slúžia k prežitiu, teda k dostaniu sa na matkinu hruď a k dojčeniu. Tak isto novorodenecké postavenie končatín, rúk aj nôh slúži na pridŕžanie sa na tele mamy. Či s nosiacou pomôckou alebo bez nej, dieťatku je poloha bruchom k mame prirodzená. Vidíme to aj pri položení na rovnú podložku - na chrbátiku je dieťatko veľmi nestabilné, vytáča sa, padá na strany, ľaká sa, je zraniteľné. Na brušku na rovnej podložke je dieťa oproti tomu oveľa stabilnejšie, je v tzv. polohe kurčaťa v mrazáku. Skrčené nohy aj ruky, podsúva nohy pod seba, hlávku proti gravitácii zdvíha ťažko. Na rozdiel od hrudníka mamy, kde vďaka miernemu sklopeniu ťažiska, hlávku krátkodobo zdvíha na prisatie. Takže odpoveď na otázku je, že dieťatko je na nosenie prispôsobené hneď po narodení, viac menej je to skôr otázka, kedy je rodič pripravený. Nosiace pomôcky sú pomocníci pre nás rodičov, aby sme túto potrebu dieťatka vedeli pohodlne naplniť.

 

2. Ktoré nosiace pomôcky sú pre bábätká vhodné?

Medzi vhodné pomôcky patria samozrejme správne naviazané šatky a ergonomické nosiče. Ja osobne sa v začiatkoch prikláňam k šatke, pretože k tej netreba žiadne špeciálne skúšanie, nastavovanie. Uviažeme s hocijakou a pasuje dieťatku a aj rodičovi, či je vysoký alebo nízky, chudý alebo objemnejší. Malinké bábätko vie roztiahnuť nôžky obmedzene a šatka len kopíruje toto postavenie, ktoré sa každým dňom mení. Rovnako je dôležité fixovanie hlávky, kedy šatku treba primerane utiahnuť v tejto oblasti, alebo krčný lem vyplniť kúskom plienky. Podsadenie, teda zaguľatenie chrbátika, je odľahšujúce pre chrbátik dieťatka a súvisí s dobrým zapadnutím do šatky alebo ergonosiča.

A čo hovorím na ergonomické nosiče? Ak by ste sa ma to pýtali pred 4 rokmi, tak by som určite odporúčala minimálne na prvé mesiace šatku, kvôli jej prispôsobivosti, a zároveň možnosti dokonalého ergonomického uloženie bábätka. Ak nosič, tak by mal spĺňať pri najmenších bábätkách možnosť nastavenia rozpätia medzi nôžkami na úplne minimum, mäkkosť aby tam bábätko mohlo zapadnúť a dobre sa podsadiť, zaguľatiť chrbátik, nastavenie výšky chrbtovej opierky aby nebola zakrytá hlávka ( oči a nos ), aby bola voľne pohyblivá do rotácie, ale zároveň istenie krku proti pohybom dozadu keď ešte dieťatko nedrží pevne hlávku. A veľmi dôležité je jednoduché nastavovanie, aby to začínajúcich nosiacich rodičov neodradilo.... Našťastie dnes už existujú aj takéto nosiče a medzi nepatrí aj Moyo, ktorý som mohla osobne vidieť a testovať.

 

3. Načo si treba dávať pozor pri nosení novorodenca a batoľaťa? 

Okrem dobrého podsadenia, opory hlávky a prirodzenému roznoženiu, treba dávať pozor na voľný pohyb prstov na dolných končatinách, vyhýbať sa treba tesným dupačkám a overalom, tak isto popruhy viazať mimo chodidla aby sa u dieťatka nepodporoval odrazový reflex. Pevným naviazaním a vycentrovaním bábätká na stred tela rodiča, zabránime skrúcaniu tela dieťatka do písmena C, ktoré by mohlo podporovať asymetrické nevhodné zapájanie svalov. Pomáha tiež sledovať a korigovať postavenie rúk, buď ich ma bábätko hore alebo dole vedľa tela. Ak je jedna ruka hore a druha dole často dochádza k prepadávaniu na jednu stranu. Dávame pozor aj na prudké pohyby a pri predklonoch hlávku prichytíme lemom šatky aby nepadala do extrémneho záklonu.

 

Nosiče na nosenie detí Moyo 

4. Ako dlho počas dňa je v poriadku nosiť bábätko.

Nezvyknem dávať odporúčania ako dlho nosiť. Dieťatko má prirodzenú potrebu hýbať sa, objavovať a je geneticky naprogramované na rozvíjanie motorických pohybových schopností. Takže pokiaľ rodičia sledujú a rešpektujú potreby bábätká, tak to s nosením nemôžu prehnať. Ako dieťatko rastie, viac a viac je schopné tráviť čas mimo tela rodiča a jeho túžba objavovať je silná, preto vám ako rodičovi dá jasne najavo, že už dosť nosenia, idem na zem a naopak. Keď je fyzicky alebo psychicky unavené, dá vám jasne najavo, že potrebuje si oddýchnuť na Vašej hrudi. Každe dieťatko je iné, niektoré v nosiči trávi spánok, ale na bdenie je radšej mimo tela. Naopak niektoré deti spia radšej mimo nosiacej pomôcky a rady sa ponosia v rámci záujmu, keď sú bdelé a môžu sledovať. A tieto preferencie sa postupom týždňov menia. Základ je striedať aktivitu s odpočinkom, nosenie s objavovaním čo telo dokáže aj mimo tela rodiča.

 

5. Je vhodné aby cez deň bábätko spalo v šatke alebo v nosiči? Je vertikálna poloha vhodná na spánok bábätka?  

Ako už som spomenula, spánok na tele matky je v prvých týždňoch základom na vybudovanie vzťahu a hlavne komunikácie medzi rodičom a dieťaťom. V ergonomickej polohe - v nosiacej pomôcke, je spánok dieťatka v poriadku, dokonca často spia bábätká lepšie a pri prebúdzaní sa ochotne dojčia.

 

6. Je potrebné baliť bábätko naširoko keď ho nosím? Nahradí nosenie balenie bábätka naširoko? 

Preventívne balenie na široko je už prežitok a skôr vedie k menšej pohyblivosti kĺbov a obmedzeniu pohybu bábätka. Ak však je problém pri centrácií bedrového kĺbu alebo nevyvinutým jadierkam, môže nosenie výrazne pomôcť práve kvôli centrujúcemu, ale zároveň mobilnému postaveniu kĺbov v nosiacej pomôcke pri vhodnom podsadení. Vtedy môže nosiaca pomôcka nahradiť aj balenie alebo viazanie naširoko. Nedá sa to však paušalizovať, je to prípad od prípadu. 

 

7. Čo môže byť problémom? Keď ma počas nosenia bolí chrbát/kríže/ramená?

Za bolesti a nepohodlie rodiča je často zodpovedný jeho stav svalstva ešte pred dieťatkom a pred nosením. Ale vieme ho upraviť alebo aspoň odľahčiť správnym výberom nosiacej pomôcky a jej vhodným nastavením.

 

Nosiče na nosenie detí Moyo

 

8. Existujú stavy, alebo diagnózy u bábätiek, kedy je nosenie pre ne nevhodné?  

Nosenie je teoreticky možné u všetkých bábätiek, niekedy ich je však potrebné korigovať do správneho postavenia chrbátika. Niekedy sa však stane, že dieťatko v nosiacej pomôcke aj napriek všetkým ergonomickým zásadám nieje spokojné, odtláča sa, plače. Treba to rešpektovať. Často sú to bábätká, ktoré majú zvýšené svalové napätie a je pre nich obtiažne schúliť sa v ergopolohe. Sú to deti, ktoré môžu mat skrátené vnútorné svaly stehna a pri podsadení ich to môže bolieť, sú to deti ktoré majú vrodenú skoliózu, ktorú ani vhodným podsadením nevieme zrušiť, môžu to byť deti s poškodeným centrom rovnováhy a nosenie vertikálne im neumožňuje vyhodnocovať senzorické podnety správne.... Atď. Naopak pri veľa diagnózach môže byť nosenie prínosné.

 

9. Je možné, že sa kvôli noseniu spomalí psychomotorický vývoj u bábätka?

Psychomotorický vývoj dieťatka nosenie nespomaľuje. V podstate dieťatko v nosiacej pomôcke vždy len kopíruje určitú fázu motorického vývoja. Keď pasie dieťatko koníčky, opiera sa o lakte aj v pomôcke a rotuje hlavičku. Keď sa dieťatko na podložke zdvíha do druhého vzpriamenia, odtláča sa aj pri nosení, vyťahuje ruky z pomôcky, keď pivotuje, točí sa na podložke okolo osi, rotuje chrbticu, skúša to aj v nosiacej pomôcke.... Aj krivky chrbtice tak ako sa postupne tvarujú, nosiaca pomôcka kopíruje, neobmedzuje. Naopak zato, že dieťatko ma viac priestoru na sledovanie, jeho vnútorná motivácia je silnejšia, preto niekedy rýchlejšie napreduje... Ale nie je to pravidlo. Takže pri rozumnom nosiacom režime, psychomotorický vývoj nie je ovplyvnený.

 

Nosiče na nosenie detí Moyo

 

10. Aký je rozdiel medzi nosením (podsadením) a sedením či skorým usádzaním bábätka?

Jeden aspekt je psychický, dieťa si totiž nosenie na tele rodiča vôbec nespája so sedením, teda mimo nosiacej pomôcky smeruje prirodzene jeho vývoj k dosiahnutiu samostatného sedu... Ten je totiž vrcholom všetkých schopnosti, ktoré dieťatko skúša počas vývoja na podložke. Ak je pasívne posadzované, obkladané vankúšmi, stráca prirodzenú schopnosť objavovať pohyby. Naopak, ako som už spomínala, nosenie jeho vnútornú motiváciu zvyšuje vďaka podnetom, ktoré vníma v bezpečí tela rodiča. Fyzicky aspekt je rozdiel v zaťažení chrbtice a kĺbov, pričom pri podsadení je váha hlavičky prenášaná mimo stavcov a naopak pri pasívnom podsadení dochádza k ich útlaku, v pasívnom sede je priamo zaťažená krížová oblasť, pri nosení je táto oblasť zaguľatená, teda odľahčená a váhu tela poponáša nosiaca pomôcka.  

 

www.fyziomama.com

https://www.facebook.com/pg/fyziomamatt/about/?ref=page_internal